Елиф и Чигдем за “Писма на съдбата”

Елиф и Чигдем за “Писма на съдбата”

Имахме няколко минути, за да поговорим с Елиф Акарсу Полат и Чигдем Бозали за техния дебютен филм „Писма на съдбата”, който е част от фокуса върху турското кино в тазгодишния Sofia MENAR. Имената им са част от екипите на няколко сериала, сред които „Гюлпери”, „ Kızlar Yurdu”, „Masumlar Apartmanı” и актуалният „Вятърничав”, който преди дни стартира у нас.

„Писма на съдбата” е отличен като най-добър филм на фестивала за женско кино в Лос Анджелис, в чиято селекция участват само филми режисирани от жени. Филмът е сред претендентите за най-добър филм и най-добър дебют на филмовия фестивал в Истанбул.

Кога решихте да заснемете „Писма на съдбата”?

Срещнахме се преди 13 години. Откакто се запознахме мечтаем да направим филм заедно. През годините сме писали много сценарии. Основната линия на „Писма на съдбата” хрумна на Елиф в университета. Решихме да напишем сценарий по историята, защото и двете много я харесваме, особено образа на Зейнеп. Историята ни позволява да се гмурнем по-дълбоко в тема, която ни интересува – за жените техните чувства и права.

Каква част от сценария се базира на ваши лични преживявания?

Не можем да посочим определена сцена от филма, но като жени всяка част от сценария е базирана на наше преживяване. Искаме да покажем борбата, която жените трябва да водят цял живот, за да оправдаят очакванията на обществото спрямо тях.

Ако имате възможност да напишете писмо от няколко думи на затворник, какво бихте му написали?

Зависи от човека на когото трябва да пишем. Но ще бъде нещо като „може да затворят тялото ти, но не могат да ограничат спомените и мечтите ти”.

Как ви се отразява пандемичната обстановка и смятате ли да работите заедно върху следващия ви филм?

Първо не може да се срещаме толкова често, колкото обикновено го правим. Освен това влияе и върху професионалния ни живот – сега пишем много по-малко, защото се виждаме по-рядко. Преди пандемията започнахме да пишем сценария за нашия следващ филм, но сега проектът ни е в застой. Надяваме се скоро отново да работим както преди.

Вашият коментар